Synnøve Øverås huskes som blid, sprudlende, varm og engasjert. Med omsorg for mange og med et spesielt hjerte for musikken – i særstilling hornmusikken. Da hun ble rammet av kreft, maktet hun å beholde humøret og viljen, og viste sjøl i tunge stunder en stor optimisme og positivitet. Helt til det siste var hun innstilt på at hun skulle vinne over sjukdommen.

Men slik skulle det ikke gå.

Synnøve døde etter tolv års kamp mot sjukdommen høsten 2012, bare 52 år gammel.

Hun er sårt savnet av mange. Også av folk i musikklivet i Sunndal. Synnøve var hornmusiker i 40 år. Hun var kjent som en dyktig utøver, og spilte i Løykja Skolekorps, Sunndal Musikkforening og Sundalens StorBlæser Ensemble.

Nå vil gode venner og medmusikanter hedre Synnøves minne, og inviterer til «Synnøvekonsert» – en kulturell dugnad mot kreft.

– Kreft er noe som rammer så mange, og vi er alle berørt av sjukdommen på et eller annet vis, nikker Bjørn Stomsvik og Eli Berg, som er to av musikantene i storblåserensemblet. Stomsvik var den som fikk ideen til arrangementet.

– Synnøve, hun var ei som jeg hadde kjent «bestandig». Det var forferdelig tungt å miste henne. Helt feil at hun skulle gå bort i så ung alder.

Nå håper han at noe positivt kan komme ut av det triste og tunge.

25. mai blir det konsert i Hovshall i Sunndal kulturhus. Målet er å samle inn mest mulig penger til kreftsaken. Halvparten av inntektene skal gå til kreftforskning, og den andre halvparten til kjøp av kulturelle opplevelser for barn og unge som får kreftbehandling.

Blant dem som allerede har sagt ja til å delta, er Sunndalskoret, Sunndal trekkspillklubb, Dalen Mannskor og Sundalens StorBlæser Ensemble. Johan Øiestad var ikke vanskelig å be, han stiller som konferansier. Det blir også en salgsutstilling i foajeen ved kulturhuset, hvor de lokale kunstnerne Åse Lyng, Sissel Halset Storslett og Turid Melby Bråten har lovet å bidra. I tillegg sørger Amfi for at den kjente folkemusikeren Gro Kjelleberg Solli kan hentes inn og bidra under konserten. Det har en helt spesiell årsak, forteller Stomsvik og Berg. Under kulturfestivalen i 2012 opptrådte Synnøve og ensemblet sammen med Solli under kirkekonserten i Hov kirke. Synnøve fikk på dette tidspunktet behandling ved sjukehuset i Ålesund. Hun ble kjørt til og fra sjukehuset før og etter konserten.

– Hun skulle være med på den konserten. Det var også en fantastisk opplevelse. Synnøve sa sjøl etterpå at dette var det største hun hadde gjort musikalsk, forteller Bjørn.

Dette skulle også bli siste gang Synnøve opptrådte sammen med storblåserensemblet. Under konserten ble den lokale bånsullen «Kråko» framført. Notene er meislet inn på Synnøves gravstein på kirkegården. Det sier mye om hva musikken betød for henne.

Nå håper Stomsvik og Berg at flere ønsker å være med og bidra under konserten. Utfordringen sendes til profesjonelle og amatører, kor og korps, rockeband og dansere, visesangere og andre aktive innen kulturlivet. Alle som kan bidra til forestillingen, utstillinga eller andre aktiviteter.

– Vi ser for oss at dette skal være en forestilling som kaller både på gråt og latter, sier Eli.

Men initiativet stopper ikke med konserten 25. mai. Ildsjelene ønsker å lage en årlig dugnad mot kreft. Og ikke bare lokalt. De bruker nettverket sitt og utfordrer andre rundt omkring i hele landet til å lage liknende arrangement. Allerede er ting på gang, blant annet i Akershus skal en egen «Synnøvekonsert» arrangeres.

– Oppfordringen vår er: Delta i en «Synnøvekonsert». Hvis du ikke finner en «Synnøvekonsert» å delta i, lag en sjøl!, nikker de to.

Og understreker hva som er målet med en slik årlig dugnad mot kreft:

– Det er vår måte å bidra på, slik at det kan gå litt lengre tid mellom hver gang vi mister en Synnøve.

– Hva tror dere Synnøve ville ha sagt om dette initiativet?

– Det tror jeg hun ville gledet seg over, hun ville ha syntes at dette var kjempestas, nikker Stomsvik.

– Å, hun hadde sagt «Ta der vil e værre med på!», sier Eli. De to smiler ved tanken.

– Hun var så positiv og sprudlende, Synnøve. Helt til det siste.

Storblåserne har vært i kontakt med Synnøves familie, som har gitt uttrykk for at de setter stor pris på initiativet.