MERK STEDET OG RING: Har du viltmerkeband i bilen finner du fort fram til nummeret du skal ringe og kan merke stedet der du kjørte på viltet. Foto: Elin Høstmark

Fra og med mandag legges det ut viltmerkeband i butikker og bensinstasjoner i Nesset. Kampanjen skal forhåpentligvis få flere til å ringe 02800 og merke stedet for påkjørsel.

– Ved viltulykke, ring 02800.

Det oppfordrer Styrkar Wadsten i Nesset viltforvaltning.

- Når man ringer 02800 ordner politiet resten, de vet hvem som er nærmest og varsler oss, så rykker vi ut, sier Wadsten. Bakgrunnen er at viltforvaltningen opplever at altfor mange sjåfører ikke ringer politiets operasjonssentral når de kjører på vilt.

– Det skjer gjentatte ganger at vi får meldinger fra andre forbipasserende eller trafikanter om hardt skadde dyr som er forlatt og ingen har meldt fra om.

Siste året har han opplevd fem slike tilfeller bare i Vistdal.

– Også andre steder i kommunen er det mange som kjører på dyr og ikke sier ifra.

Hva skal du gjøre hvis du har kjørt på et vilt?

* Først må du sikre ulykkesstedet med varseltrekant og nødblink.

* Deretter få oversikt over skadde personer, eventuelt gi førstehjelp og ringe 113.

* Merk påkjørselstedet/der dyret forsvant med viltulykkebandet.

* Ring 02800 og meld fra om påkjørselen.

* Oppsøk lege om du har smerter i nakke eller hodet etter påkjørselen.

Bruk viltmerkeband

Wadsten understreker hvor viktig det er å bruke varselband ved viltulykker. Dette henges på stedet der du kjørte på viltet, slik at det er enklere for dem som skal spore opp skadet vilt å finne det. Viltforvaltningen får ofte diffuse meldinger om hvor påkjørselen skjedde.

– Da er bandet til stor hjelp og ting vil gå mye raskere, sier Wadsten til Driva.

Et skadet dyr lider og for å forkorte lidelsen og foreta en human avlivning, er merking viktig. I bandet kan du også skrive navn og mobilnummer, slik at viltforvaltningen kan ringe deg og få ytterligere hjelp til lokalisering. Bandet kan festes på en grein, i en lyktestolpe eller annet. Slik band er lurt å ha i bilen, for man vet aldri når det oppstår en ulykke.

– Det kan skje med hvem som helst.

Viltforvaltningen i Nesset har tatt initiativ til å bestille en mengde med viltmerkeband fra Norges jeger- og fiskeforbund og If. Disse legges ut på butikker i indre Nesset og på bensinstasjoner i ytre på mandag den 19. desember 2011.

Får konsekvenser

– Hvorfor tror du en del ikke sier fra om at de har kjørt på vilt?

– Det er vanskelig å finne forklaringer på det. Det skjer ofte. Enten bryr de seg ikke eller så vet de ikke hva de skal gjøre. Noen kan bli forvirret i en slik situasjon. Derfor er det viktig å ha viltmerkeband i bilen. Der står det hva du skal gjøre og du kan merke stedet. Om du må kjøre derfra før det kommer noen er du sikret at stedet blir funnet.

Wadsten understreker videre:

– Man blir ikke straffet for å kjøre på vilt, så det er ingenting å frykte ved å si fra. Hvis man derimot unnlater å melde fra kan man bli straffet. Nylig fikk en mann fra Aurskog-Høland ei bot på 7000 kroner for ikke å ha meldt fra om at han hadde kjørt på et rådyr. Han lot det ligge igjen hardt skadet og stakk fra stedet.

Wadsten legger til at det også er en fordel i forhold til forsikringsselskapet at man har meldt fra til politiet.

– Da har man dokumentasjon på påkjørsel hvis bilen viser seg å være skadet. Noen forsikringsselskaper gir ikke bonustap.

Hva skal man IKKE gjøre hvis man har kjørt på vilt?

* I viltbandet kan du lese at du ikke skal følge etter det skadde dyret sjøl. Det vil vanskeliggjøre ettersøkshundens arbeid.

* Du skal heller ikke avlive dyret. Det er politiet som avgjør om eier eller veterinær skal kontaktes.

* Du skal heller ikke ta med deg et påkjørt og drept vilt uten tillatelse.