Ni godt voksne damer, alle over 75 år, pensjonerer seg og legger ned Surnadal sjukeheimsforening. Siden 1983 har foreninga samla inn penger til arbeid for eldre ved sjukeheimen i Surnadal. Pengene har gått til mor, og farsdagsgaver, utstyr til bruk i behandling og julebord.

De nåværende medlemmene av foreninga har holdt på siden 2004. Da blei det første julebordet arrangert. Og det er ikke bare ei borsetting. Nei de driftige damene har tre bordsettinger over tre dager for å få alle med, både dag- og kveldspasienter. I år blir det også julebord for de eldre på omsorgsboligene.

- I år tar vi med de på omsorgsboligene også. Vi har penger vi trenger å bruke opp, sier damene.

Julebordene i år koster rundt 20.000 kroner. Pengene er kommet inn på basar. Hvert år har damene samlet inn penger. I starten gikk de fra dør til dør, men etterhvert som alderen har tynget har damene konsentrert seg om å sitte ved butikksentrene. Innsamlinga starter i september og varer fram mot desember. De anslår de sitter en åtte-ni dager tilsammen. Mellom 30.- og 60.000 kroner kommer inn.

- På det meste er det samlet inn 247.000 kroner ett år, det gikk til nytt utstyr her på sjukeheimen, sier damene.

Nå er det derimot ugjenkallelig slutt. Sjøl om de fortsatt ser unge og spreke ut, sier damene de føler alderen tynge. Derfor har de sagt fra til sjukeheimen at det er deres siste år som forening. Damene har ikke klart å rekruttere nye medlemmer. De skjønner ikke hvorfor det skal være så vanskelig. Damene mener yngre pensjonister har så mye fritid at de godt kunne engasjert seg for dem som er på institusjon.

- Neste år sitter vi kanskje her sjøl som pasienter på julebord, smiler damene.

For det blir ikke slutt med julebordene fordi om Surnadal sjukeheimsforening legger inn årene. De to pårørendeforeningene ved sjukeheimen har lovt å ta over forteller Tove Drøpping på sjukeheimen.

- Vi er veldig glad for det som Surnadal sjukeheimsforening har bidratt med oppgjennom årene, både i form av utstyr og sosialt engasjement, og det er synd at de legger ned foreninga, sier Tove Drøpping.