NYE BILER: Folk fra Surnadal kjøpte i fjor 98 splitter nye biler. Den mest populære bilen i Surnadal kommune var i fjor VW Passat. (Illustrasjonsfoto)

I løpet av fjoråret ble det solgt drøyt 138.000 helt nye personbiler til nordmenn. Dette er rett over 10.000 flere biler enn året før.

Økningen i Norge betyr at nordmenn tilsynelatende har hatt økt kjøpeevne- eller vilje. Det er faktisk snakk om en økning på over åtte prosent her til lands. Det er tall fra Opplysningskontoret for Veitrafikken (OFV) som viser dette. I Driva-området har det også vært en bra utvikling i de fleste kommuner.

Nye biler i Surnadal

Det var totalt 98 personer med adresse i Surnadal kommune som kjøpte helt ny personbil i fjor, viser statistikken. Dette er en økning på seks biler fra året før. Det utgjør en vekst på 6,5 prosent. Statistikken sier ingenting om hvor bilene er kjøpt. Om en person fra Surnadal kjøper ny bil i Ålesund, så er den like fullt med i våre tabeller.

Det er vel forsvarlig å kåre VW Passat til vinner i Surnadal kommune, så lenge det er denne modellen det har gått flest av til nybilkjøperne i kommunen. Totalt var det tolv Surnadal-innbyggere som handlet en flett ny VW Passat i løpet av året som har gått. Den har dermed en markedsandel på drøyt tolv prosent her.

Videre på listen ser vi at Mitsubishi ASX kaprer andreplassen i Surnadal, med ti solgte. Nybilbronsen i Surnadal går til VW Golf, som ni har kjøpt.

Nye biler i Sunndal

I Sunndal kommune er det 55 personer som er stolte eiere av nybil fra 2011. Antall nybilkjøp har i Sunndal gått opp tolv prosent det siste året. Det har nemlig blitt innkjøpt seks flere nye personbiler i fjor sammenlignet med 2010.

Best ut i Sunndal kommer tre ulike merker, som alle har fire salg hver. Det er toyota Avensis, Mitsubishi ASX og VW Golf.

Nesset, Rindal og Halsa

Det ble kjøpt 21 nye personbiler i Nesset i fjor, noe som er fire færre enn året før. Volvo V50 og VW Golf ligger på topp med tre salg hver.

I Rindal kommune bor det 15 personer med nybil fra 2011. Alle var forskjellige, bortsett fra Mitsubishi ASX, som tre stykker i Rindal har kjøpt.

I Halsa har det vært 31 nybilkjøp, som er en solid vekst fra tolv salg året før. VW Golf, Nissan Qashqai og Toyota Avensis topper med fire salg hver til Halsa.

Pop Golf

Det er liten tvil om at VW Golf bokstavelig talt er den store folkebilen i Norge, også i 2011. Det ble solgt hele 7.370 varianter av den til nordmenn i fjor. Markedsandelen har imidlertid gått ned fra 6,4 prosent til 5,3 prosent.

Andreplassen er tatt tilbake av kollegaen VW Passat, etter at Vovlo V70 ”lånte” den året før. Det ble solgt 4.608 Passat-er i fjor, som er en andel på 3,3 prosent i Norge. Opp på tredjeplass har Ford Focus klatret, med pene 4.437 solgte (3,2%).

Nedgang for Volvo og Toyota

Mitsubishi ASX har på landsbasis lagt seg på fjerdeplass, mens Volvo V70 har falt til femteplass. Toyota Avensis og Nissan Qashqai, som følger deretter, har begge hatt en liten nedgang det siste året.

Nye biler i Møre og Romsdal

Innbyggerne i Møre og Romsdal kjøpte i løpet av fjoråret totalt 6.333 nye personbiler. Dette er 562 flere enn året før, noe som betyr en økning på nesten ti prosent.

De tre på topp i Møre og Romsdal er VW Golf, Mitsubishi ASX og Nissan Qashqai.