Norske Lakseelver har publisert sin rapport om årets laksefiske i Norge. Regnet ut fra fangsten midtvegs i sesongen, kom rapporten fram til en total fangst på bortimot 132.000 laks - som tilsvarer rundt 10 prosent bedre enn snittfangsten de siste 10 år.

I alt 23 lakseelver er med i rapporten, deriblant Surna.

Resultatene fra Surna avviker ikke mye fra resultatene på landsbasis. En fangst på 1098 laks i 2015 tilsvarer en nedgang på rundt 30 laks fra i fjor, men altså en økning på 8 prosent i forhold til snittfangsten de siste 10 år.

Kommentaren på resultatene sier at Surna er blant de elvene som best illustrerer den sterke 2013-årgangen. Årets tall viser en nedgang i tallet på fanget smålaks på rundt 300 fisk, men en tilnærmet tilsvarende økning i tallet på mellomlaks. Antallet fanget storlaks ligger omtrent konstant fra i fjor.

Eira er også nevnt i kommentaren, og har fisket rundt 27 prosent bedre enn fjoråret, da det var tidvis lite vann og lite fisk i elva. Noe av forklaringen på bedre fiske i år tilskrives bedre tilrettelegging for fiske i elvas øvre deler, men også et jevnt og godt tilsig med snøsmeltingsvann gjennom mye av sesongen.

Foruten å gi gode fangster resulterte tilsiget av smeltevann at en i flere elver opplevde at fisken oppholdt seg lenger i elvas nedre del.

Møre og Romsdal er et av fylkene med høy bestand av lakselus, men Rapporten påpeker at det er for tidlig å si noe om hvilke effekter dette har hatt på sjøørretbestandene i fylket.