Driva og Tidens Krav samler alle parti minus Venstre og KrF til valgdebatt framfor nær 100 tilhørere på Vårsøg hotell i Surnadal. Lederne fra Venstre og KrF kunne ikke møte.

Miljøpartiet innleder møtet. De ønsker å ta vare på miljøet mer enn det vi gjør i dag ved å redusere forbruket, slik at overforbruket går ned, gobal oppvarming bremses og mer blir igjen til seinere generasjoner.

- Vi lever på krita, mener leder Erik Moen i Miljøpartiet.

Fremskrittspartiet ønsker å bevare grendaskoler der det er grunnlag for det og de mener også det ikke er penger til en ny Øye skole nå.

- Skulle gjerne gjort det, men det er ikke penger, mener Tonning.

SV sier de står for enn grønn politikk, men i motsetning til Miljøpartiet tenker de helhetlig og at det ikke bare nytter å ha en grønn politikk uten å tenke fordeling.

- Med Berge Furre i landbrukskommiteen på 70-tallet hadde bøndene gode år, sier Eivind Hasle.

God veg og samferdselspolitikk samt sentrumsnære tomter er viktige saker for Høyre i valgkampen. Høyre vill heller ikke frede skolene i den økonomiske situasjonen kommunen befinner seg nå.

- God næringspolitikk er også god familiepolitikk, mener Marit G. Langhus fra Høyre.

Senterpartiet mener vettet er jamt fordelt utover hele landet. Partiet ønsker spredt bosetting og levende bygder samt holde Norge utenfor EU.

- Valgresultatet bestemmer hvem som eventuelt samarbeider om å få  et flertall i kommunestyret, sier Margrethe Svinvik (Sp).

Jordmor i full stilling, kommunelege, ledige plasser på sjukeheimen og god på jordbruk. Det mener Arbeiderpartiet om egen innsats de siste fire åra. Partiet sier det er et næringsparti, men øsnker ikke søndagsåpne butikker.

- Arbeid for alle er sak nummer en for oss, og savner det hos dagens regjering, sier ordfører Lilly Gunn Nyheim (Ap).

Dette er noe av det partiene har brukt sine tre innledene minutter til å innlede med.