Kommunalsjef Karin Halle for næring og utvikling i Surnadal kommune mener det er på tide å kraftsamle utviklingsmidler om egen kommune. De siste åra har kommunen satset på SuSu, på interkommunale og regionale prosjekt. Men kommunereformen der samarbeidspartnere ser ut til å bevege seg bort fra Surnadal kan tvinge kommunen til å være mer egosentrisk.

– Alpinsenteret, havna, Svartvatnet, automatisering og robotteknikk er veldig gode prosjekt vi kan satse på, sier Karin Halle.

Det er fortsatt ei tid igjen av næringssamarbeidet med Sunndal. Så langt har det gitt 152 nye arbeidsplasser. Det betegnes som en suksess. Men om kommunen fortsatt skal bruke penger på det er et åpent spørsmål.

– Det må politikerne avgjøre, sier Halle.

Det kommunen ser for seg i alpinsenteret er en opplevelsespark på sommeren som kan gjøre anlegget komplett som helårsanlegg. Svartvatnet skal bli det nye rekreasjons- og fritidsområdet på Skei, havna kan bli et industrieventyr og moderne teknologi som automatisering og robotteknikk kan være satsingsområder for Surnadal. Alle prosjekt krever investeringer.

– Derfor bør vi nå se på om vi skal prioritere prosjekt på heimebane i stedet for å engasjere oss utenfor kommunen, mener Halle.

Disse tankene fikk stor applaus fra politikerne på budsjettkonferansen kommunen nylig avholdt. Halle var en av kommunalsjefene som bidro med nye tanker på konferansen. Både rådmann og ordfører skryter av kommunalsjefene.

– En veldig bra toppledelse vi har administrativt i kommunen. Tror ikke det er mange kommuner som er så heldig som vi, mener ordfører Lilly Gunn Nyheim (Ap).