Nå er første økt på Buranhus unnagjort, «finpussen» gjenstår og bandene gleder seg til konserten på Byscenen fredag 3. august på Byscenen.

21. juli sjekket de inn på Buranhus. Der møtte de prosjektleder og gitarist i «22», Magnus Børmark. En uke senere er tilbakmeldingene gode både fra bandene selv og fra Børmark.

– Det de ikke trenger opplæring i, er å møte for tidlig, ler Børmark søndag formiddag. To av bandene har hatt spillejobber kvelden før, så litt slingringsmonn er det.

– Alle disse bandene er på høyt nivå og har alle forutsetninger for å nå langt, sier Børmark i løpet av uka har fått enda sterkere tro på de unge musikerne.

Tidlig oppe

«Batteri» er tidlig oppe denne søndagen, og klokken 10.00 med en kopp kakao innen rekkevidde, er de klare for intervju.

– Vi har absolutt hatt utbytte av dagene her. «22» er jo en inspirasjon i seg selv med sine urbane, energiske musikk. Her har vi blant annet snakket om det å opptre og hvordan vi skal holde den musikalske tråden i en konsert, sier Oddbjørn Sponås i «Batteri» fra Surnadal.

De beskriver seg selv som et energisk band som skriver spenstige tekster på nynorsk.

– Disse krydrer vi med viseprog, sier Hans Olav Settem. Alt er selvprodusert og den siste plata handlet om en person fra fjerntliggende planet og som med en høyere intelligens observerer dagligdagse gjøremål på jorda..

Forberedt på nedturer

Bandet kom sammen i 2006, og vant Bandkrig på Byscenen i 2011. Videre har de vært med i landsfinalen i UKM og kom til MGP Nordic i Århus i 2007.

– Ambisjonene er å drive med dette på fulltid, og det å få være med her er veldig bra for oss. Bare det at «22» spiller for oss her, lærer vi mye av. Så har vi spilt for dem. De motiverer oss, sier Oddbjørn. I løpet av prosjektet, har også deltakerne fått råd og vink hvordan man kan takle «ups and downs» i musikerlivet.

– Vi har jo hatt det ganske enkelt til nå, men må være forberedt på at det kan komme nedturer. De understreker for oss hvor viktig det også er å ta det med et smil. Vi har fått høre mange artige historier, smiler Oddbjørn.

«Batteri» opplever også at de har fått nyttige innspill på hvordan bandet fungerer innad.

– Ikke minst gjennom å høre de to andre bandene spille. Det har vært moro å se hvordan for eksempel trommeslager og gitaris fungerer forskjellig sammen, sier Hans Olav. Mesterklasse med «22» gjøres i samarbeid Håkons Minnefond - til minne om Håkon Ødegaard fra Trondheim.

Spesielt

– Vi visste av Håkon. Han var og hørte på oss, og vi opplevde ham som en entusiastisk type med stor interesse for musikk. Vi føler at det vi gjør her, er i hans ånd, sier Hans Olav.

Brage Kristian Einum som møtte Håkon på Utøya, synes også det er spesielt at minnefondet i hans navn er med på å hjelpe ham med drømmen om musikk på heltid. I tillegg til det å holde avtaler, være organisert og å gjøre seg tilgengelig, er medietrening en del av opplegget.

– Vi har i alle fall lært at det er lurt å være tydelig, smiler Hans Olav. Hele bandet er takknemmelig for at de har fått denne sjansen.

– Å få henge sammen med musikere vi ser opp til, er stort og ikke minst er det å få spille på Byscenen flott, sier Hans Olav og lover at de som tar turen dit under Olavsfestdagene vil oppleve «sommerens høydepunkt».

Så står Magnus Børmark i døra. Nå er det dags for øving!