Det klirrer i mynter. Mange mynter. Tellemaskinen ved Sunndal Sparebank tikker og går. Fem tusen, seks tusen, sju tusen, elleve tusen. Den stopper på 13.589 kroner. Og enda er bordet fylt av sedler. Femtilapper, hundrelapper, tohundrelapper, femhundrelapper.

«Sammen kan vi løse demensgåten» sto det på bøssene til de tretti bøssebærerne som banket på dører i Sunndal forrige uke.

Midlene som samles inn gjennom aksjonen skal gå til forskning.

– Vi sier tusen takk til alle givere for store og små bidrag, sier Anne Lise Toset Visnes og Eva Wullum i Nasjonalforeningen Sunndal demensforening. I full gang med å samle sammen sedlene på bordet. De takker også bøssebærerne som har gått fra dør til dør for innsatsen. Blant bøssebærerne var også sju elever fra Sunndal videregående skole. Elevene ved VG2 helsearbeiderfag får hvert år tilbud om å delta i aksjonen, mot at de får 15 prosent av beløpet de sjøl samler inn. Pengene får de bruke til det de ønsker. Også elever fra VG2 barne- og ungdomsarbeiderfag bidro i år. Sigrid Ramsvik Holen og Hiwet Weldegebriel forteller til Driva at det stort sett var blide og giverglade folk de traff på ruta.

– Det var to på Holssanden som sa nei, resten var positive, smiler Sigrid. Imidlertid banket hun på noen stengte dører, og flere som åpnet fortalte at de dessverre ikke hadde penger å putte på bøssa.

– Vi opplever at folk i disse korttider har lite kontanter liggende heime, bekrefter Visnes.

Hun minner om at det fortsatt er mulig å støtte demensaksjonen ved å sende en SMS med teksten «Sammen» til 2216. På den måten gir du 50 kroner til demensforskning.

Wullum har en hjertevarm historie å dele fra ruta på Håsen onsdag kveld. En trivelig kar åpnet døra da hun ringte på. Mannen hadde imidlertid ikke penger, så han ropte på kona for å høre om hun hadde kontanter. Men nei. Ikke et rødt øre. «Er det noe det er verdt å støtte, så er det demensforeningen. Dere gjør en fenomenal jobb», sa mannen. Han fortalte at han har en nær venn som er rammet av sjukdommen, som han besøker hver eneste uke. Eva fortalte om muligheten for å støtte aksjonen via SMS, men det ble liksom ikke det samme som å putte penger på bøssa.

– Tror du ikke han kom kjørende etter meg, smiler Eva.

– Da hadde han vært på Øra for å ta ut penger i minibanken.

I fjor ble det satt «all time high» for aksjonen – det ble samlet inn 67.809 kroner. Rekorden sto altså for fall i år. Til sammen ble det samlet inn 68.864 kroner. 14.700 kroner av dette var det elevene fra videregående som samlet inn.

- Vi er kjempefornøyde med resultatet, sier Visnes.

I dag lider 77.000 mennesker her i landet av demens, 300.000 pårørende er berørt. Fordi befolkningen i Norge blir stadig eldre, vil sjukdommen ramme flere og flere. Tidligere var det å få en hjerte- og karsjukdom det samme som dårlige framtidsutsikter. Takket være forskning er det ikke slik lenger. Dagens forskning på demens er morgendagens behandling. Og kanskje kan vi en vakker dag si at vi har glemt demens.