Anders Vaagland kommer fra Vågland i Halsa nesten hver søndag i sesongen, juni til september, for å treffe gamle kjente på Sjøbruksmuseet i Bøfjorden. Hver søndag er det et kåseri om et historisk tema og loddsalg, noen ganger matservering andre ganger bare kaffe og kaker. Vaagland synes ikke alle forderagene er like interessante. Han kommer i hovedsak for å treffe venner. Men denne søndagen er spesiell, for da sevreres baill og så skal det trekkes ut vinnerlodd blant alle loddene kjøpt gjennom sesongen.

- Sosialt samvær og treffe folk, er det som er bra med søndagene på Sjøbruksmuseet, sier Anders Vaagland.

Han deler bord med Peder Sæther, Asbjørn Bøe, Alf Solem og Ole Flessen. Kvintetten trives i hverandres selskap og praten går om løst og fast.

- Kofta som henger på veggen der er det vel du som ga til museet, sier Solem til Flessen.

- Ja, det gjorde jeg. Fikk den av Anders Pentas sjøl, bekrefter Flessen.

Kameratene er fem av vel 60 som er innom Sjøbruksmuseet denne søndagen for å få med seg sesongavslutningen. Gunnvor Bøe, Ragnhild Skrøvset og Edel Snekvik sto tidlig opp denne søndagen for å koke sildbaill. Gunnhild Vetleseter Bøe og søster Nora Vetleseter Bøe er de blide fjes som serverer gjennom luka til kjøkkenet. De er to av de mange frivillige i historielaget i Bøfjorden som stiller opp gratis for å arrangere treffene. Dette er andre søndagen denne sesongen søstrene er på jobb.

- Vi har toppa laget på en slik viktig dag, smiler de.

Elfrid Sætervik står i kaffe og kakeavdelinga. Gjestene forsyner seg godt der også. Det er salget av mat, kaffe, kaker og lodd som finansierer mye av drifta ved Sjøbruksmuseet, og det at historielagets medlemmer stiller opp og jobber gratis. Leder i historielaget Bernt Bøe sier laget legger ned en formidabel jobb ved museet. Dette er den 22. sesongavslutningen.

- Frammøtet med et snitt på 60 viser at lokal historie fortsatt er viktig å ta vare på. Tror ikke det ar andre museer som kan vise til lignende aktivitet. Så får vi se hvor lenge vi seniorene orker å holde på, sier Bernt Bøe.