Av forskjellige årsaker er det ikke alle som kommer seg ut på hjortejakt, til tross for at de kanskje har tatt jegerprøven og har lyst på jakt. Av og til kan det kanskje være vanskelig å få innpass i et jaktlag, eller det blir for dyrt å leie seg jakt.

Alle disse får nå en gylden mulighet til å bli med på hjortejakt for en svært rimelig penge. Neste helg blir det nemlig ei helhelg med hjortejakt i Halsa, når Halsa JFF arrangerer introjakt for ungdom fra fredag til søndag.

– Fredag ettermiddag skal alle først møtes på Halsa skytterbane i femtida, der det blir en hyggelig sammenkomst med grilling og sosialt samvær. Ellers går kvelden med til litt teori omkring både hjortejakt og annen jakt, forteller leder i Halsa JFF, Johnny Henden.

Førstemann til mølla

Både lørdag og søndag blir det praktisk jakt. Begge dagene er det innlagt grilling, og Halsa JFF sørger for både pølser og tilbehør.

– Det er satt et tak på maksimalt ti personer, så her er det førstemann til mølla. Prisen for hele denne jakthelga er lav slik at alle skal ha mulighet til å bli med, sier leder i Halsa JFF, Johnny Henden. Alle som har lyst til å være med kan ta kontakt med Henden, det samme dersom noen skulle ha behov for overnatting.

Jegere mellom 16 – og 18 år som har tatt jegerprøven og avlagt skyteprøven for storvilt får sitte på post sammen med en erfaren jeger.

Har ofte med unge jegere

Mens storviltjakta her i landet generelt er noe preget av forgubbing, er det slett ikke første gangen dette jaktlaget inviterer med seg unge og uerfarne jegere. Jegerprøvekandidater mangler ofte tilbud om storviltjakt, så her får ferske jegere være med erfarne jegere ut og prøve både å sitte på post – og som drivere.

– Mange unge jegere har heller ikke råd til å leie seg jakt sjøl, så her får de mulighet til å bli med og prøve seg, sier Henden, som oppfordrer folk til å være raske med påmeldingen til kurset.

Sist gang var det ekstra unge jegerspirer som var med, da var det nemlig de eldste barna ved barnehagene i Halsa som fikk bli med jaktlaget ut og delta i hjortejakta. Naturligvis til stor begeistring for de unge.

Større kvote

Jaktterrenget der denne introjakta skal foregå ligger på Halsahalvøya og består av blandingsskog med noen myrdrag, hogstfelt, samt både flate og bratte partier.

Vanligvis er jaktformen vanlig drivjakt uten hund, men en kan like gjerne lykkes med postering på morgen– og kveldstid, eller kanskje lokkjakt.

I år er kvoten også økt betraktelig for å forebygge og redusere skader på innmark og skog. Det aktuelle valdet der introjakta skal foregå er på bare 2400 mål, men kvoten her var på ni hjorter i fjor – og er økt til 15 dyr i år. Totalt har Halsabygda storviltvald en tilleggskvote på 80 dyr i år, i tillegg til ordinære kvoten på 183 dyr.

– Anbefales!

Friluftsveileder Håvard Wiggen i Møre og Romsdal JFF er full av lovord, både om den lokale jeger- og fiskerforeningen, jaktlaget, opplegget og terrenget.

– Dette jaktlaget har drevet med opplæringsjakt i en årrekke og har et veldig solid opplegg i Halsa, som har en av Norges tetteste hjortebestander. Her er det forferdelig flinke og trivelige folk, erfarne og faglig dyktige jegere som tar svært godt imot alle, både ungdommer, damer og andre gjestejegere. Alle som har deltatt her kan skrive under på at her føler man seg velkommen og trives, sier han.

Med en så tett hjortebestand påpeker han også at det er gode sjanser til å få med seg hele prosessen; både forberedelser, selve jakta og flåing/etterbehandling av felt vilt.

– Det å jakte hjort i Halsa er stor stas i seg sjøl. Det er aldri noen garanti å få hjort på post, men i Halsa – kremen av norsk hjortelandskap – er i alle fall sjansene store. Det å ha kurs i et så flott område er veldig gunstig, så til alle som har tid og mulighet vil vi i fylkeslaget absolutt anbefale på det varmeste å melde seg på dette kurset, sier han.

Mer informasjon her.