Tre surnadalinger fikk plass, mens tre sunndalinger og én spiller fra Eidsvåg ble nevnt i diskusjonen da Torgeir Ruud Ramsli, Jens Olav Moe og Øystein Hjelle Bondhus kåret årets lag i 4. divisjon 2023.

Sekvensen ble spilt inn etter sesongslutt i fjor, og er bare noe av det du får høre i sesongpremieren av den fjerde sesongen med Drivas fotballpodkast, Opp med praten. Du får også en oppdatering om noe av det som har skjedd i lokalfotballen siden sist, og høre Surnadal-hjelpetrener Espen Fougli Vraalsen vurdere ståa før lørdagens serieåpning mot Trygg/Lade.

Hør episoden her:

Årets lag i 4. divisjon 2023 er satt opp i en 3–4–3-formasjon:

Torstein Snekvik - Surnadal

11 rene bur på 21 kamper. Offensiv keeper, som er god med beina og en viktig ledertype for Surnadal.

– Denne er enkel i år. Surnadal er det laget som har best statistikk når det gjelder antall baklengs, så jeg var aldri i tvil, sier Jens Olav Moe om Snekvik.

– Jeg har heller ikke vurdert noen andre. Han har vel holdt nullen i halvparten av kampene, så jeg er helt enig der. Jeg var litt i tvil, for jeg så han spilte i lue siste kampen, så jeg vurdert å ta noen andre, men tvilen for komme ham til gode. Neida, jeg tuller. Det er fullt fortjent, og Torstein var nær i fjor også. Han har stått bak et veldig solid forsvar og som regel henger dette ihop: hvis forsvaret fremstår veldig trygt har de ofte en keeper de er veldig trygg på, sier Torgeir Ruud Ramsli.

Foto: Mari Vattøy

Herman Vestre Kvendseth - Træff 2

Den beste forsvareren på årets seriemester.

– En spiller jeg satte opp på årets lag ganske raskt. Han og Sander Smevoll har vært de to beste stopperne i serien. Kvendseth har for øvrig også vært veldig god de gangene han har fått sjansen på Træffs A-lag, sier Jens Olav Moe.

Foto: Øystein Hjelle Bondhus

Sander Smevoll - Surnadal

Omskolert angrepsspiller, som var en åpenbaring som midtstopper. Årets spiller i Surnadal 2023 og en viktig årsak til at de spiller i Norsk Tipping-ligaen i 2024.

– Surnadal slet veldig innledningsvis og slapp inn mange mål. Så flyttet de Sander Smevoll bakover i banen, og i de 14 kampene han startet i midtforsvaret holdt laget nullen 10 ganger. I tillegg hadde han et målsnitt på 0,6 per kamp - selv om han altså startet 14 av sine 20 kamper som stopper. Da må man med på årets lag, sier Øystein Hjelle Bondhus.

– Ja, at Sander skal med var det ingen tvil om, sier Torgeir Ruud Ramsli.

– Smevoll er klink - mer trenger ikke sies om det, sier Jens Olav Moe.

Foto: Øystein Hjelle Bondhus

Tore Bæverfjord - Surnadal

Viktig brikke i ligaens beste forsvar og også en farlig mann framover på banen. Fem ligamål, sju totalt i 2023. Både Torgeir, Jens Olav og Øystein hadde Bæverfjord på sitt årets lag, og dermed var han selvskreven.

Foto: Surnadal IL Fotball

Tobias Dahle - Dahle

Bare Jonas Tømmerdahl Frøner scoret flere mål i 2023. Livsfarlig høyrekant. Klok, rask og en ekstremt giftig avslutter, som alle tre valgte inn på sitt lag.

Foto: Per Willy Pettersen, Dahle IL.

Henrik Bøe - Træff 2

Sentral brikke for årets seriemester, som både Torgeir og Øystein hadde på sitt årets lag.

– Det jeg har sett av ham har vært bra. Har også fått en del sjanser på A-laget. Han var banens klart beste spiller i siste serierunde, sier Torgeir Ruud Ramsli.

– Han har hatt en god sesong og en fin utvikling, sier Jens Olav Moe.

Foto: Jens Olav Moe, Romsdals Budstikke.

Abraham Johnny - Eide og Omegn

Ble Eide og Omegns toppscorer etter overgangen fra Molde 3 og 5. divisjon. God både på midtbanen og i angrepet i fjor. Spiller for Gneist i 2024.

– For min del er han årets gjennombrudd. Jeg var ganske skeptisk til hvordan han kom til å takle nivået. Han bøttet inn mål i femte og det er et steg opp til fjerde, men han passet ypperlig inn i Eide-laget. Jeg vil nesten dra det så langt som å si at det er sesongens signering. Han scoret mer enn Ruben Slutås Toven, og den så jeg ikke helt komme. Det er imponerende, og det kan fort være at han hadde hatt noe å gjøre både ett og to nivå over.

Foto: Øystein Hjelle Bondhus

Daniel Gravdehaug - Tomrefjord

Avgjorde toppkamper på rekke og rad i høst, og senket både Surnadal, Dahle og Eide og Omegn. Scoret også Tomrefjords mål i 1–1-kampen mot seriemester Træff 2, og endte på 12 seriemål - selv om han startet sesongen som back. Spiller for Træff i 2024.

– Det var ingen tvil om at Gravdehaug skulle med, sier Jens Olav Moe.

Foto: Truls Vik, Tomrefjord IL

Ronald Dutra Paiva - Åndalsnes

En av mange Åndalsnes-spiller som imponerte stort høsten 2023. Null (!) mål i vårsesongen - 15 mål på 11 kamper i høstsesongen da Åndalsnes var ligaens kanskje beste lag.

– Fikk vel kanskje gjennombruddet sitt i 2022, men var enda mer dominerende i 2023. Så jeg har Frøner helt på topp og Paiva like bak, litt ut til venstre, sier Torgeir Ruud Ramsli.

Foto: Katrine Silseth Nås, Åndalsnes Avis.

Jonas Tømmerdal Frøner - Dahle

Suveren toppscorer og seriens beste midtspiss. Alltid farlig, og enstemmig valgt både på årets lag og som årets spiller 2023 i Opp med praten.

– Jeg synes det er vanskelig å komme utenom Jonas Frøner som scorer 27 mål som årets spiller, jeg må si det. Han er åtte mål foran neste. Så synes jeg ingen andre har vært dominante nok til å konkurrere med det. Det er et litt trygt og kanskje kjedelig valg, sier Torgeir Ruud Ramsli.

Foto: Per Willy Pettersen, Dahle IL.

Ronald Tangen - Midsund

Årets gjennombrudd 2023. Herjet tidvis fra sin kantposisjon og scoret totalt 17 mål, tre av dem i cupkvaliken.

– Så vil jeg også trekke fram Ronald Tangen, som scoret 14 for Midsund. Han hadde vel ett i fjor og så 14 i år, sier Torgeir Ruud Ramsli.

– Ronald Tangen må være med på laget, sier Jens Olav Moe. Foto: Midsund IL.